15 különleges vidéki múzeum, amit nem szabad kihagyni 2.

2020. július 20. - Toncsi90

Magyarországon egymást érik a különleges tárlatok, amik vagy egyedi kialakításuk, vagy meghökkentő témájuk miatt semmihez sem fogható élményt nyújtanak. Ráadásul, ha kimozdulnánk a fővárosból, remek kísérőprogramot jelentenek egy-egy túrához, kiránduláshoz. Összeszedtem 15 olyan múzeumot az ország minden részéről, amire érdemes egy-két órát, vagy akár egy napot is szánni.

kulonlegesmuzeumok2.jpg

Tovább

10+1 program Budapesten esős napokra

A rossz idő nem kedvez a szabadtéri programoknak, különösen akkor, ha esik az eső. Ilyenkor a kirándulók jobb esetben alternatívák után néznek, és beltéri érdekességeket keresnek. Ez a jelenlegi helyzetben nem is olyan egyszerű, hiszen rengeteg helyen találkozunk még most is zárt ajtókkal, ráadásul ha nem érjük be a múzeumokkal és főbb nevezetességekkel, még nehezebb a dolgunk. Összegyűjtöttem 10+1 olyan nem mindennapi programlehetőséget Budapesten, ami pár órás, de akár egész napos kikapcsolódást is nyújthat egy borongós napon.

esosprogramokbp.jpg

Tovább

6 ma is álló szélmalom Magyarországon

A szélmalmokról általában Hollandia jut eszébe az embereknek, az országot a facipők és szélmalmok hazájaként is emlegetik. Pedig nem kell Kinderdijkig utaznunk ilyen épületekért, hiszen Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendtek, még a 20. század fordulóján is épültek új malmok. Sajnos soknak azóta sérült a vitorlája, ledőltek, vagy éppen felújítás alatt állnak. Én most összegyűjtöttem 6 olyan szélmalmot, amik épségben állnak, és a mai napig látni lehet őket.

malmok1.jpg

Tovább

15 különleges templom Magyarországon 1.

Nemrég bukkantam rá egy 2019-es hírre, miszerint mormon templom épül Magyarországon, ami bár a felszentelés után csak a hívek számára lesz látogatható, előtte még tartanak majd szervezett bejárásokat. Ez adta az ötletet, hogy körbenézzek, milyen különleges templomok találhatóak még az országban. Annyi csodára bukkantam, hogy valószínűleg csak több részletben tudom majd bemutatni mindegyiket. Ebben a válogatásban most bazilikák és székesegyházak nem szerepelnek.

templomosszes.jpg

Tovább

15 gyerekbarát múzeum Magyarországon

A múzeumokkal kapcsolatban még ma is gyakran találkozunk azzal az általános tévhittel, hogy csak gyorsan körbejárható tárlatok, üvegvitrinekben tárolt régiségek, amik leginkább a felnőttek számára izgalmasak. Pedig ez koránt sincs így, a legtöbb kiállítás már a fellelhető legmodernebb technikai eszközökkel igyekszik még teljesebb élményt nyújtani, és a legfiatalabbakat is megfogni valamilyen kizárólag nekik szóló programmal. Vannak olyanok is, amiket kifejezetten gyerekek számára alkottak meg. Összegyűjtöttem 15 olyan magyarországi múzeumot, ahol a kicsik biztosan jól fogják magukat érezni, de az egész családnak kitűnő szórakozást nyújt a kiállítás.

gyerekmuzeum.jpg

Tovább

Kolodko-minik nyomában 1.

Kolodko Mihály miniszobrai Budapesten

Május végén új Kolodko Mihály miniszoborral gazdagodott az ország: Gombóc Artúrral Tihanyban. Ez adta az ötletet, hogy megvalósítva régi tervemet nyakamba vegyem Budapestet, és felkeressem a szobrokat. Az útnak három nagy tanulsága volt: először is, nem lehet egyetlen nap alatt végigjárni az összeset, másodszor, érdemes nem a legnagyobb kánikulában menni, és végül, lehetőleg nagyon kényelmes cipőben vágjunk neki az útnak, mert bizony rendkívül sokat kell sétálni.

kolodko1.jpg

A szobornézés előtt azt a tanácsot kaptam, hogy mindenképpen írjam össze, hogy hol mi található, és tervezzek útvonalat, mert egyrészt így egyszerűbb lesz tájékozódni, másrészt tudom követni, hogy mit néztem meg. Szerencsére elég sok információ van a neten a szobrokról, így hamar összeállt a terv. Összesen húsz miniszoborról tudni a fővárosban, mert kettő eltűnt (köztük az, amire a leginkább kíváncsi voltam, a sárga „Simpson” figura), kettő pedig nem Budapesten van. A listakészítős tanácsot azzal egészíteném ki, hogy semmit nem von le a szoborkeresés izgalmából, ha „puskázunk”, és adott esetben a szobor pontos helyének is utánanézünk, ugyanis van, hogy még így is keresni kell.

Tovább

10 temető Magyarországon, ahol híres emberek nyugszanak

Ha az ember híres magyarok sírjára gondol, az első hely, ami eszébe jut, minden bizonnyal a Fiumei (Kerepesi) úti sírkert, vagy a Farkasréti temető. Évente több millióan látogatják meg az itt található sírokat, kriptákat, leróva tiszteletüket az elhunytak előtt. Való igaz, hogy a két sírkertben számos ismert közéleti személy talált végső nyughelyre, azonban a fővároson kívül is találhatunk olyan temetőket, ahol híres alakok alusszák örök álmukat. Összegyűjtöttem 10 olyan magyarországi sírkertet, ahol ismert emberek vannak eltemetve.

hireshalottakcover.jpg

Tovább

Vonattal az irodalomba

Talán lehetetlen lenne megszámolni hány könyv szól valamilyen utazásról, és itt most nem az útikönyvekre gondolok, és nem is a „lelki utazásokra”, hanem olyan kötetekre, amikben szerepet kap egy hajó érkezése, egy nyaralás, vagy éppen egy autó, ami eltűnik a látóhatáron. Mégis legtöbbször talán a vonat kerül előtérbe, és a végtelenbe futó sínpár, ami megannyi mögöttes tartalommal ruházható fel. Ezért összeszedtem 10 olyan regényt, amiben fontos szerephez jut a vonat, a vonaton való utazás. A könyvek között vannak igazi klasszikusok, és – talán – nem túl ismert művek is, amik egytől egyig kiválóak a maguk műfajában.

konyv_coverk.jpg

Tovább

10 egyedülálló szoborpark Magyarországon

A szobrok a mindennapjaink részei, hiszen naponta haladunk el mellettük a városban, faluban. Némelyiket emlékül állították, mások csak a tér díszei, vagy egy, az alkotót érdeklő témát dolgoznak fel. Olykor azonban afféle szabadtéri kiállításként egy park, egy táj meghatározó elemei lesznek. Összegyűjtöttem tíz olyan különleges, és ingyenesen megtekinthető szoborparkot, amik témájuk, elhelyezkedésük, vagy éppen történetük okán kitűnő kísérőprogramul szolgálhatnak egy túrához vagy városnézéshez.

szoborparkmontazs.jpg

Tovább

15 különleges vidéki múzeum, amit nem szabad kihagyni 1.

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy lassan minden témában, vagy minden tárgyhoz kapcsolódóan találni egy múzeumot, gondoljunk csak a tavaly megnyílt New York-i Slime Múzeumra, vagy a belga Sült Krumpli Múzeumra. Nem kell azonban messze mennünk ilyen különleges, vagy olykor bizarr tárlatokért, Magyarországon is bőven találni a hagyományostól eltérő kiállításokat. Ha valaki kiszakadna a fővárosi forgatagból, és valami különlegességre vágyik, összegyűjtöttem 15 olyan helyet, ahol biztosan nem mindennapi élményben lesz része a látogatóknak.

videkimuzeumokosszes.jpg

Tovább