Barangolások Teodorral

10 különleges múzeum Budapesten, amit nem szabad kihagyni 1.

2020. június 17. - Toncsi90

Borongós időben nincs is jobb, mint nyakunkba venni a várost, és felfedezni a nevezetességeket. A kedvelt turistacélpontok mellett azonban néha érdemes benézni a mellékutcákba is, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb tárlatokba futhatunk bele. Ha Budapestre utaznánk, vagy éppen nem szeretnénk elmozdulni a fővárosból, akkor is számos programlehetőség akad, ami kiragad a mindennapokból. Bár néhány hely sajnos még zárva tart, remélhetőleg hamarosan újra megnyithatnak. Összeszedtem tíz olyan helyet, ahova legszívesebben már most indulnék.

kulonleges_muzeumok_bp_cover.jpg

1. Rendőrmúzeum

A VIII. kerületben, a Mosonyi utca 5. szám alatt található múzeum több mint 100 éve, 1908-ban nyitotta meg kapuit. Bár a kiállítás törzsanyaga a II. világháború alatt szinte teljesen megsemmisült, az 1950-60-as évektől jelentős újjászervezés kezdődött, 1999 óta pedig mindenki számára nyilvános a gyűjtemény. A kiállításnak három állandó részlege van, és a beszámolók felhívják rá a figyelmet, hogy a bemutatott anyag inkább a 16-18 éven felülieknek ajánlott. A múzeumba való belépés és a tárlatvezetés ráadásul ingyenes, úgyhogy akiket érdekel a rendőrség története, és a bűnügyek, azoknak mindenképpen érdemes ellátogatni ide. A múzeum honlapja: http://www.rendormuzeum.com/

rendormuzeum.jpg(Fotó: Rendőrmúzeum.com)

2. Boszorkánymúzeum

A Corvin negyed mögött, a Leonardo da Vinci utca 8. szám alatt egy misztikus világba kalauzolják a látogatókat. A 60-90 perces tárlatvezetésen előzetes bejelentkezés után van lehetőség részt venni, általában hétvégén – egyébként napközben hétfő és kedd kivételével látogatható. A 18 év felettieket szerda esténként egy különleges szeánszon is várják, illetve a múzeum rendszeresen tart különböző workshopokat. A felnőtteknek a tárlatvezetéssel egybekötött látogatás 3000, diákoknak és nyugdíjasoknak 1500 forint. További információ a http://www.boszorkanymuzeum.hu/ oldalon található, illetve e-mailben kérhető.

boszorkanymuzeum_szeretlekmagyarorszag.jpg(Fotó: Szeretlekmagyarország.hu)

3. Houdini Ház

Ha már szóba került a boszorkányság, nem szabad elmenni a leghíresebb magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini tiszteletére létrehozott tárlat mellett sem. A Vár tövében, a Dísz tér 11. szám alatt berendezett kiállítás eredeti tárgyakkal mutatja be Houdini életét, de az érdeklődők a róla szóló, Adrian Brody főszereplésével készült film kellékeivel is találkozhatnak. A kiállítás minden nap 10-19.00 között tekinthető meg, 11 éves korig 1800, teljes áron 2400 forintért. Időpontfoglalásra a http://www.houseofhoudinibudapest.com/index-hu.html oldalon van lehetőség

houdini_tripadvisorcohu.jpg(Fotó: Tripadvisor.co.hu)

4. Szelfimúzeum

A néhány éve megnyitott Museum of Sweets and Selfiesnek egyetlen célja van: édességet és vidámságot csempészni az emberek mindennapjaiba. 400 négyzetméteren és két szinten elterülő élménykomplexum, ami akkora népszerűségnek örvend, hogy nem sokkal később megnyitották a második „fotóbirodalmat” is, ami hétfőtől vasárnapig 10-20.00 között van nyitva. A szelfimúzeumba a belépő 2990 forint, de van lehetőség kombinált jegy és családi belépő vásárlására is. Honlapjuk: https://szelfimuzeum.hu/

szelfimuzeum.jpg(Fotó: Szelfimúzeum.hu)

5. Flipper múzeum

2014 óta várja a 13. kerületben, a Radnóti Miklós utcában a flipper szerelmeseit a Flipper Múzeum. A 400 négyzetméteren kialakított kiállító terem 200 gépen keresztül vezeti végig a látogatót a játék történelmén, miközben nemcsak a flipper-fanatikusok, hanem a kíváncsi laikusok is remekül szórakoznak. Ráadásul a kiállításon megcsodálható Hercules, a világ legnagyobb flippere is. A belépő 26 év alatt és 62 év fölött 2500, mindenki másnak 3500 forint. A múzeum honlapja: https://flippermuzeum.hu/hu/

flipper_muzeum.jpg(Fotó: Flippermúzeum.hu)

6. Fodrászati Eszközök Gyűjteménye

Ha valakit érdekel a borbély szakma és a fodrászat története, mindenképpen érdemes felkeresnie a XIX. kerületben, az Ady Endre úton található múzeumot, ami Korom Gyula nevét viseli. A 2011 óta működő kiállítás anyagát még az 1950-es években kezdte el gyűjteni Pinke Károly fodrász, ez a húsz tárgy lett a törzsanyag alapja. Az épületben egyébként oktatási tevékenység is folyik fodrászok számára. A múzeumnak nincs honlapja, így előzetesen legfeljebb telefonon lehet tájékozódni a nyitvatartásról és az árakról. (sajnos időközben kiderült - ezúton is köszönöm a pontosítást -, hogy a múzeum már nem üzemel)

fordraszmuzeum.jpg(Fotó: Guideathand.com)

7. Láthatatlan Kiállítás

Ha különleges múzeumokról van szó, a Láthatatlan Kiállítás semmiképp nem maradhat ki a listáról. Érdekes, semmihez sem fogható élményt nyújt, hiszen egy vak vezető kalauzol végig a speciálisan kialakított térben, ahol nem hagyatkozhatunk a látásunkra. Ha pedig időnk engedi, nem csak abba nyerhetünk betekintést, hogy hogyan élnek a vakok, hanem befizethetünk egy láthatatlan vacsorára is. A tárlatvezetésre a diákok 2600, a felnőttek 2900 forintért mehetnek be. Az érkezéssel és házirenddel kapcsolatos fő szabályokról a https://www.lathatatlan.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

lathatatlan_kiallitas.jpg(Fotó: Láthatatlan.hu)

8. Unikum Ház

Budapesten és Kecskeméten is megnyitotta kapuit a Zwack Unikum történetét bemutató kiállítás, ami hétfőtől szombatig várja az érdeklődőket. A vezetett túra ráadásul extra kóstolási lehetőséggel is kérhető, akár egyéni látogatóknak is 3500 forintért (az alap túra 2500 forint). Az aktuális információkról a https://zwackunicum.hu/hu/zwack-muzeumok/zwack-muzeum-es-latogatokozpont/bemutato/ honlap ad tájékoztatást életkori ellenőrzés után. A múzeumba gyerekek is beléphetnek, bár a kiállítás jellege miatt ezt nem annyira ajánlják.

unicum_haz.png(Fotó: Zwackunicum.hu)

9. Sziklakórház Atombunker Múzeum

Ha valaki kiszakadna a hagyományos múzeumi közegből, akkor a Sziklakórház a legmegfelelőbb úti cél Budapesten. Kizárólag vezetett túrákon látogatható a kiállítás, amire szükség is van, hiszen egy közel 10 km hosszú barlangrendszerben kell tájékozódni. A Sziklakórházat már a középkor óta használták, de kiemelt szerepet először a II. világháború idején kapott. Később atombunkerként, majd kulturális színtérként is használták – a Krétakörnek voltak itt többek között előadásai. A belépő 4000 forint, de van diák és családi kedvezmény is. Honlapjuk: https://www.sziklakorhaz.eu/

sziklakorhaz_wikipedia.jpg(Fotó: Wikipedia)

10. Fürdőmúzeum

A III. kerületben, a Flórián térnél megelevenedik az ókori Róma, ugyanis szinte teljes egészében feltárták a legiotábor közfürdőjét. A 2. századi épületet többször átalakították, hideg, langyos és forró vizű medencék is voltak benne, valamint izzasztókamra és padlófűtéses termek is. A múzeum 10-18.00 között előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható. Honlap: http://www.aquincum.hu/

furdomuzeum_esthu.jpg(Fotó: est.hu)

Még egy klassz válogatás különleges budapesti múzeumokból ITT!

A bejegyzés trackback címe:

https://barangolasokteodorral.blog.hu/api/trackback/id/tr9815813466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2020.06.17. 18:39:59

A fodrász múzeum már nem létezik.

Toncsi90 2020.06.17. 22:33:51

@fovarosi.blog.hu: Nagyon köszönöm a pontosítást! Sajnos semmilyen információt nem találtam a bezárásról, azért is raktam be honlap nélkül, sajnálom, hogy megszűnt.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2020.06.18. 02:30:48

Arany Sas patikamúzeum, fenn a Várban.

rnz 2020.06.18. 14:37:41

Ideiglenesen a rendőrmúzeum (is) zárva tart.

rnz 2020.06.18. 14:38:35

...ahogy a flippermúzeum is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.06.18. 16:35:57

@rnz: A rohadék vírus miatt jó eséllyel most még minden zárva lehet.Külföldiában is így van.
De a poszt jó, köszönet, elrakom könyvjelzőbe.

Toncsi90 2020.06.18. 21:19:21

@Digitális Dzsihád és @Felicitasz : nagyon köszönöm a tippet, mindenképpen megnézem. Igen, rengeteg érdekesebbnél érdekesebb múzeum van, ma kiraktam egy második listát, és még azt is tudtam volna bőven bővíteni.

Toncsi90 2020.06.18. 21:28:19

@geegee: Köszönöm! :) Igen, ahogy írtam az elején is, sajnos egyelőre a legtöbb újranyitási fázisban van, de szerintem hamarosan látogathatóak lesznek. Egyedül a Fodrászmúzeumba futottam bele, ahol nem volt honlap és végül kiderült, hogy véglegesen bezárt. (minden más, pl. jegyárak, a június 17-i állapotokat tükrözik)
süti beállítások módosítása