Barangolások Teodorral

Eldugott vadvilág a nagyvárosban

Sóstó Székesfehérváron

2020. január 15. - Toncsi90

Ősszel hazalátogattam Székesfehérvárra, és mivel kellemes volt az idő, úgy döntöttem, hogy elmegyek kirándulni. Bár majdnem az egész életem Fehérváron éltem, még sosem voltam Sóstón, ami a város határában lévő természetvédelmi terület. Egy kisebb tavat kell elképzelni, ami körül tanösvény megy körbe, különböző interaktív feladatokat kínálva a gyerekeknek.

20191027_121052.jpg

Vannak ugyan irányjelzők, de eltévedni biztosan nem lehet, ugyanis nincsenek mindenfelé kanyargó mellékösvények. Egyetlen pont van, ahol le lehet térni az útról, ott egy félkört tehet az ember fapallókon egyensúlyozva. Maga a tanösvény egyébként Fehérvár belvárosából 20-25 perces sétával nagyon egyszerűen megközelíthető, de helyijárat is közlekedik ebbe az irányba.

Van egy beugró a tó közepénél, ahol madárlest alakítottak ki, először oda mentem, innen belátni az egész környéket. Rendkívül gazdag az élővilág, a kócsagoktól kezdve a kacsákon át számos madárfaj él itt, illetve mindenfelé szitakötők repkedtek (valójában nem így hívják, köszönöm az olvasói pontosítást, ez egy acsa). Az egyik a kezemre is rászállt egy pillanatra.

20191027_122950.jpg

A tavat teljesen körbe lehet sétálni, igaz egy ponton a focipálya mellett kell elhaladni, ott pedig nem igazán gondozzák a partszakaszt. Innen lehet viszont bemenni a látogatóközpontba, amit 2019-ben újítottak fel. Érdekessége, hogy interaktív módon mutatja be a környék állatvilágát. Mivel elsősorban sétálni mentem, ezért nem mentem be, viszont szerdától vasárnapig 10-18 óra között bárki bemehet. A programok belépőkötelesek, ennek díjáról a neten kis kutakodás után jól átlátható táblázatot találni.

20191027_121933.jpg

A lakóházakhoz közelebb eső részen pihenőhelyet alakítottak ki a tópartnál, a helyiek itt szokták sétáltatni a kutyákat. Így ez a rész nem mondható a környék legnyugodtabb részének, viszont ezen a szakaszon lehet a legszínesebb állatvilággal találkozni. Láttam például vadgörényt, és a vízfelszínen levegőző tüdőshalakat (szintén egy olvasói pontosítás, amiért nagy köszönet: elméletileg lehetetlen, hogy azt láttuk, bár azok a halak egyértelműen nem a vízből nyerték az oxigént). Mivel ez egy gyorsan és könnyen végigjárható séta, érdemes további programokat tervezni a környéken, akár Fehérvár belvárosában, akár valamelyik környékbeli kirándulóhelyen, például a sárpentelei parkerdőben.

A mocskos anyagiak:

A kirándulás az útiköltségen kívül anyagi ráfordítás nélkül megvalósítható.

Összesen: 0 Ft-ot költöttem.

Ha nincs Vakáció-bérleted, Pestről indulva ezekkel az árakkal kalkulálhatsz (diák/felnőtt 1 útra):
Népliget -> Székesfehérvár: 800/1400 Ft

Néhány kép a sóstói kirándulásról (Ha használod a képeimet, kérlek jelezd!):

A bejegyzés trackback címe:

https://barangolasokteodorral.blog.hu/api/trackback/id/tr4915369730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldalas 2020.01.15. 20:51:00

Vigyázz ha arra jársz, mert néha Bartos möster is itt szokott átvészelni egy-egy alkoholgőzös éjszakát:D

bölcsbagoly 2020.01.16. 12:48:48

A szitakötő az acsa, tüdőshalat meg kétlem, hogy láthattál volna, maximum akváriumban.
süti beállítások módosítása