Barangolások Teodorral

10 érdekes fa Magyarországon, amit látni kell

2020. június 15. - Toncsi90

Kicsit megkésve ugyan, de hamarosan beindulhat a nyári szezon, én pedig ismét nyakamba veszem a fényképezőmet, és bebarangolom Magyarországot. Elsősorban a természetben szeretnék idén kirándulni, és bár már most is hatalmas listám van azokról a helyekről, ahova elmennék, folyamatosan újabb és újabb látnivalók után kutatok. Tavaly a szarvasi Arborétumban láttam egy mamutfenyőt, és eszembe jutott, hogy utánanézzek, milyen érdekes fákkal találkozni még az országban.

fa_cover.jpg

Meglepődve láttam, hogy rengeteg honlap foglalkozik ezeknek a növényeknek a listázásával, aztán kicsit le is lombozódtam, mert nagyrészt szakmai szempontok alapján születtek ezek az összegzések, a kirándulni vágyók kevesebb helyről tájékozódhatnak. Persze, nem azt mondom, hogy nem tudok gyönyörködni egy egyszerű bükkfában, de én tényleg különlegességeket szeretnék nézni, így aztán hosszas kutakodás után összeállítottam egy listát a turistaszempontból is érdekes fákról.

1. Bogáti mamutfenyő – az ország legmagasabb mamutfenyője

Bár a szarvasi fa is igazán impozáns látványt nyújt, a maga szolid 40 méteres magasságával a szombathelyi mamutfenyő megelőzi. Hogy mekkora a kerülete a Bogát-kastélypark fájának, arról sajnos nem találtam friss adatot, 2016-ban 730 centiméteres törzskörméretet írtak. Megközelítése nagyon egyszerű, hiszen Szombathelyre a busz és vonatközlekedés is jó.

bogati_mamutfenyo_geocachinghu.jpg(Fotó: Geocaching.hu)

2. Hédervári Árpád-tölgy – a legöregebb fa

A tölgyet Magyarország legöregebb fájaként tartják számon. A legenda szerint Árpád vezér lovának főkötője ejtett sebet rajta, bár a tudósok ennél fiatalabbra, 7-800 évesre becsülik. Akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor 2015-ben a kocsányos tölgyet az év fájának választották. Megközelítése Budapestről viszonylag egyszerű, Győri átszállással 3 órás úttal kell számolni.

arpad-fa_mapio_net.jpg(Fotó: Mapio.net)

3. Pörbölyi Titán – a legvastagabb fa

Gemencen, a Móricz-Duna partján található Magyarország legvastagabb fája, egy csomoros fekete nyár. A négy sarj összenövésével létrejövő, de egy gyökérből táplálkozó fa törzskörmérete 12 méter. Budapestről tömegközlekedéssel bajai átszállással közelíthető meg, Baja-Dunafürdőn a Potyka csárdától indulva a zöld falevél jelzésen, 4 km-es gyaloglással érhető el. Autóval érkezve az 55-ös útról kell lefordulni a csárdához. Az úti beszámolók felhívják rá a figyelmet, hogy mocsarasabb vidékről van szó, ezért a vízállásokról érdemes tájékozódni indulás előtt.

titan_erdekesvilaghu.jpg(Fotó: érdekesvilág.hu)

4. Újhutai duglászfenyő – a legmagasabb fa

2018-ban bejárta a hír a sajtót, hogy Iharosberényben megtalálták az ország legmagasabb fáját, egy 51,65 méter magas duglászfenyőt. Azóta is, ha valaki a legmagasabbat keresi, jó eséllyel ebbe fog belebotlani. Alapos utána olvasás kell ahhoz, hogy rábukkanjunk arra a félmondatra, ami cáfolja ezt, ugyanis nem sokkal később Háromhuta határában jóval magasabb duglászokat találtak. Hogy pontosan hogyan lehet a fákhoz jutni, arról semmilyen leírást nem találtam, de a képeket nézve közvetlenül a falu fölött magasodnak, és hasznosabb inkább a honlapon található, Újhutáról induló túrautak egyikét végigjárni (reménykedve abban, hogy elmegy mellettük az ember), mint eltévedni az erdőben. A hely Budapestről két (Szerencs/Miskolc és Olaszliszka) átszállással, 4,5 óra alatt érhető el. A nagy távolság miatt célszerű legalább két napos kirándulást tervezni.

duglaszfenyo_tzarbor_hu.jpg(Fotó: tzarbor.hu)

5. Vétyemi ősbükkös – egy élő időkapszula

A Tormafölde mellett elhelyezkedő ősbükkös az ország legöregebb erdeje, körülbelül 200 éve háborítatlan, fái 30-40 méteresek is lehetnek. Jó hír, hogy azoknak, akik nem autóval érkeznek bármikor látogatható, jól járható turistautakon lehet barangolni. Páka, Tormafölde vagy Maróc felől közelíthető meg a legegyszerűbben, de Budapestről a távolság miatt Tormaföldére érdemes inkább utazni, mert így is kicsit több, mint 4 óra odaérni.

vetyemiosbukkos_zalaerdohu.jpg(Fotó: Zalaerdő.hu)

6. Gödöllői Vén Vackor – amiről még dal is született

A gödöllői fa az ország legöregebb és legnagyobb vadkörtefája, 20 méter magas, és 320 centiméter a kerülete. Története a legenda szerint Grassalkovich Antal grófhoz köthető, aki egy vadászat során annak köszönhette életét, hogy a vadkan elől felmászott egy vadkörtefára. Később ennek emlékére 1000 fa ültetését rendelte el, melyből már csak ez áll. „Az Európai Év Fája” verseny kapcsán dal is született róla Varga Miklós Vén Európa című számának dallamára. Megközelítése Budapestről akár HÉV-vel is lehetséges.

godolloi_vackor_travelohu.jpg(Fotó: Travelo.hu)

7. Felsőmocsoládi öreg hárs – a garabonciás

Leginkább a formája miatt akadt meg a szemem a hárson, ami lassan 400 éves lesz. Története szerint, amikor régen, egy gázkitörés miatt leégett az erdő, a veszély elmúltával a környék garabonciása megparancsolta az ott élő hollóknak, hogy hozzanak magokat a terület szélén álló fáról, ami túlélte a tüzet, és ültessék be megint a domboldalt. A madarak teljesítették a kérést, és az erdő újra benépesült, a hársfát pedig továbbra is nagy gonddal őrizték. Amikor a garabonciás ideje a végéhez közeledett, a fa magába fogadta őt, idővel pedig ő is garabonciássá vált. Vonattal Budapestről siófoki és tabi átszállással érhető el, 4,5 óra alatt.

felsomocsoladi_oreg_hars_evfaja_okotarshu.jpg(Fotó: Évfája.ökotárs.hu)

8. Egri platán – amelyik állítólag látta az egri vár ostromát

Szintén érdekes formája van az egri termálfürdő területén álló platánfának, ezért egy egri kirándulás alkalmával mindenképp érdemes ellátogatni ide is. A szájhagyomány szerint az 1552-es török ostromnál Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír a fa árnyékából irányították a török sereget. Bár azóta ezt a legendát megcáfolták, a fa kora mégis bámulatos: levéltári adatok alapján valószínűleg az 1700-as években ültethették.

egriplatan_evfaja.jpg(Fotó: Évfája.ökotárs.hu)

9. Erkel-fa – ahol a Bánk bán született

A gyulai várfürdő parkjában már csak egy korhadt törzs és egy tábla emlékeztet azokra a fákra, amik alatt Erkel Ferenc a Bánk bánt írta. Bár maga a fa nagy látványosságot nem ígér – éppen ezért érdemes összekötni a megnézését egy városnézéssel és egy strandolással –, története miatt mindenképp helye volt a listán.

gyula-erkel2_nevezetesfakhu.jpg(Fotó: Nevezetesfák.hu)

10. Bükkábrányi ősfák

2007-ben találtak rá körülbelül 60 méter mélyen, a bükkábrányi bányában a jó állapotban fennmaradt, körülbelül 7 millió éves fákra. A leleteket ma bárki megtekintheti, kiállították őket Ipolytarnócon (én is jártam ott, a kirándulásról, és a kalandos odajutásról ITT írtam).

img_2118a.jpg(Fotó: saját)

+1: Csákszögi halott tölgy

Formája alapján leginkább ez a – már halott – fa fogott meg, és nagyon szerettem volna, ha látogatható. Abból a kevés információból, ami rendelkezésre áll kiderült, hogy a segesdi erdőben kellene keresni, azonban semmilyen más kiindulópontot nem találtam. Ráadásul a helyet tömegközlekedéssel igen nehézkesen lehet megközelíteni, körülbelül 5,5 órás út lenne odamenni.

csakszogi_somogyhu.jpg(Fotó: Somogy.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://barangolasokteodorral.blog.hu/api/trackback/id/tr5815809702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása