Barangolások Teodorral

10 egyedülálló szoborpark Magyarországon

2020. június 28. - Toncsi90

A szobrok a mindennapjaink részei, hiszen naponta haladunk el mellettük a városban, faluban. Némelyiket emlékül állították, mások csak a tér díszei, vagy egy, az alkotót érdeklő témát dolgoznak fel. Olykor azonban afféle szabadtéri kiállításként egy park, egy táj meghatározó elemei lesznek. Összegyűjtöttem tíz olyan különleges, és ingyenesen megtekinthető szoborparkot, amik témájuk, elhelyezkedésük, vagy éppen történetük okán kitűnő kísérőprogramul szolgálhatnak egy túrához vagy városnézéshez.

szoborparkmontazs.jpg

1. Ahol Koppányt eltemették: Kupa-Koppány vezér emlékpark és szoborpark, Szólád

A szoborpark legegyszerűbben Szólád – Nezde irányából közelíthető meg, jelzett turista útvonalon. A falubeliek gyógyító erőt tulajdonítanak a helynek, „Szkíta Golgotá”-nak is nevezik. Nemcsak erről ismert, a legenda szerint István trónra lépése máshogy történt, mint ahogyan tanítják, és itt temették el Koppány vezért. A szoborparkban kilenc emlékmű található: Attila, Koppány, Babba Mária és a Magyar táltos szobra, Csaba királyfi székely kapuja, Baján kagán köve, a Veronika harangláb, a Kettős kereszt, és a Mónika kilátó. Itt található még a Szent László kiskápolna is, ahova szintén érdemes kitérni.

koppany.jpg(Fotó: Balatonföldvár.info.hu)

2. Szobrok Európából: Kézfogás szoborpark, Balatonalmádi

2013-ban adták át a Szent Erzsébet liget szoborparkját Balatonalmádiban. Veszeli Lajos festőművész tervei alapján a Balaton északi partjának legnagyobb szoborparkját alkották meg. A készítők kortárs magyar és európai szobrászművészek, akik állandó vagy időszakos kiállításra adományozzák a szobrokat Almádinak – ebből kifolyólag a művek száma folyamatosan nő.

almadi.jpg(Fotó: Csodálatosbalaton.hu)

3. A múlt művészete: Dunaújvárosi szoborpark

Az Acélszobrász Alkotótelepek művei láthatóak az 1964-es partomlást követően kiépített Duna-parton, ami növényvilágával, és sétaútjaival Dunaújváros legszebb részévé vált a ’70-es évekre. Az 58 műalkotás nemcsak nagysága miatt emelkedik ki. A szobrok különleges formájuk, és egyedi ábrázolásmódjuk okán is figyelemreméltóak, némelyik nonfiguratív, mások karikaturisztikusak. A gyűjteményt itt is folyamatosan bővítik, és bár a szoborpark alapját főként a ’70-80-as években elhelyezett művek adják, még 2000-ben is avattak új szobrot.

dunaujvaros2.jpg(Fotó: artmagazin.hu)

4. Szobrok a hegyoldalban: Bodajki szoborpark

A Kesellő-hegy oldalában, az elhagyott kőfejtőben alakították ki az 1994 óta működő szoborparkot. A tárlat anyagát Barka László szobrászművész alkotásai adják, mindemellett a terület kiválóan alkalmas szabadtéri rendezvények megtartására. A szoborpark a piros kereszt jelzésű turistaúton könnyen megközelíthető, és nem messze tőle található a kegytemplom is, ahova szintén érdemes betérni.

bodajk.jpg(Fotó: mapio.net)

5. A nyári bulik tanúi: Siófoki szoborpark

Siófok Fő terét Varga Imre művei díszítik. A szobrok témája rendkívül változatos, a legismertebb II. Rákóczi Ferenc szobra, de nagy népszerűségnek örvend az Esernyősök, A professzor, vagy a Vénusz születése is. Ezen felül találkozhatunk még számos más személy képmásával is, úgy, mint Sissy, Hatvany István vagy Czóbel Béla. Nemcsak Varga Imre alkotott a Fő téren maradandót, a látogatók Vigh Tamás alkotását is megcsodálhatják, amit 1963-ban avattak fel. Bár néhány helyen időszaki kiállításnak írják, a szoborpark állandó.

siofok.jpg(Fotó: családiüdülés.hu)

6. Egy szimpozion emléke: Nagyharsányi szoborpark

1967-ben Szársomlyó kőfejtőjében kőszobrász szimpoziont, vagyis afféle szakmai szemlét tartottak, melynek folytatásaként állandó alkotótelepet hoztak létre a területen. Ez adta a gyűjtemény alapját, ami mára több mint 130 szobrot számlál. Az alkotások környékbeli kőből készült nonfiguratív alakok, amik közül többet is elneveztek a látogatók, például: Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék. A szoborpark Nagyharsány és Villány között található, megközelítését tábla jelzi.

nagyharsanyi.jpg(Fotó: magyarnemzetiparkok.hu)

7. Dedikált szobrok: Kovács Ferenc szoborpark, Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyháza Petőfi Lakótelepén 9 nonfiguratív szobor magasodik. Kovács Ferenc alkotásai ezek, amiket a szobrászművész 1990-ben bekövetkezett halála után özvegye, Magony Ida festőművész helyeztetett el férje szülőhelyén. A szobrok mellett egy feliratos emlékkövet és egy, a művész aláírásával ellátott másik követ is találunk.

kovacsferenc.jpg(Fotó: félegyháziközlöny.eu)

8. A „Szobrok Városa”: Nagyatádi szoborpark

Nagyatád határában mintegy 60 szobor uralja a területet. A világ minden tájáról érkeztek ide művészek, hogy egy-egy alkotással gyarapítsák a nem mindennapi tárlatot. A Nagyatádi Alkotótelep szobrászai 1975-től kezdve egészen 1988-ig készítették rendszeresen műveiket, azután az anyagi lehetőségek miatt ez a folytonosság megszakadt. Ma a helyi önkormányzat gondozza a város örökségét, és bárki számára az év bármely napján megtekinthető.

nagyatad.jpg(Fotó: n-mk.hu)

9. Akik Petőfit fordítottak: Petőfi Sándor Műfordítói Szoborpark, Kiskőrös

A szoborparkot az Országos Petőfi Sándor Társaság ötlete alapján nyitották meg 1985-ben, Petőfi Sándor szülőházától nem messze. A jelenleg 18 szobrot számláló parkban olyan külföldi műfordítók mellszobra látható, akik behatóan tanulmányozták Petőfi munkásságát, és fordításaikkal hozzájárultak a költő nemzetközi megismeréséhez.

petofiszoborpark.jpg(Fotó: Kiskőrös.hu)

10. Honfoglaló őseink nyomán: Honfoglalás Park, Tiszakanyár

Egy Waum Péter Máriusz által faragott nagy székelykapun keresztül vezet az út Kótér László és Zagyva szobraihoz, amik témájukban a Honfoglalást dolgozzák fel. A Hét Vezér mellett helyet kapott a Turul madár, valamint a honalapító István király alakja is.

tiszakanyar_szonhu.jpg(Fotó: Szon.hu)

+1 A kommunizmus mozaikszilánkjai: Memento Park, Budapest

1993 óta állít emléket kommunizmus időszakának a budapesti Memento Park. A világon egyedülálló gyűjteményben azok a szobrok kaptak helyet, amik hajdan Budapest utcáit díszítették. Bár a tárlat tervezésekor nem volt szempont, olyan neves művészek alkotásai is megtalálhatók itt, mint Kisfaludi Strobl Zsigmond, Pátzay Pál, Mikus Sándor, vagy Makrisz Agamemnon. A listámon szereplő parkok közül egyedül ez jegyköteles, a diákok 1200, a felnőttek 1500 forintért mehetnek be.

memento.jpg(Fotó: Csodálatosmagyarország.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://barangolasokteodorral.blog.hu/api/trackback/id/tr4815971454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása