Barangolások Teodorral

15 különleges templom Magyarországon 1.

2020. július 11. - Toncsi90

Nemrég bukkantam rá egy 2019-es hírre, miszerint mormon templom épül Magyarországon, ami bár a felszentelés után csak a hívek számára lesz látogatható, előtte még tartanak majd szervezett bejárásokat. Ez adta az ötletet, hogy körbenézzek, milyen különleges templomok találhatóak még az országban. Annyi csodára bukkantam, hogy valószínűleg csak több részletben tudom majd bemutatni mindegyiket. Ebben a válogatásban most bazilikák és székesegyházak nem szerepelnek.

templomosszes.jpg

1. Drávaiványi református templom

A Drávaiványi nevét már a 14. század óta említik az oklevelek, de a református temploma csak a 18. század végén, 1792-ben épült. Az épület különlegessége kazettás mennyezetében rejlik, 167 négyszög alakú kazetta díszíti. Ez az építészeti megoldás az Ormánság templomainál általánosan is megfigyelhető, amitől viszont ez a templom mégis más, az az egyik kazettán megjelenő, sellő formájú figurális ábrázolás, amivel máshol nem találkozhatunk. A mennyezet mellett a karzat is igen gazdagon díszített.

dravaivanyi_templom.jpg(Fotó: szeretlekmagyarország.hu)

2. Siófoki evangélikus templom

A Makovecz Imre tervei alapján készült, organikus stílusban épített templom 2015 óta viseli az Örökségünk – Somogyország kincse címet. Ez volt Makovecz első templomterve, az épület négy része a négy égtáj felé mutat. Építésének pontos időpontjáról megoszlanak a vélemények, de egészen biztosan az 1986 és 1990 közötti időszakra tehető. A szükséges faanyagot Siófok testvérvárosa, Oulu biztosította, ezért hívják a templom körüli parkot Oulu Parknak. A belső tér érdekessége, hogy a templomnak nincs oltárképe, helyette Péterfy László A feltámadott szobra című alkotása látható.

siofoki_evangelikus_templom.jpg(Fotó: welovebalaton.hu)

3. Kozármislenyi Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma

A templomot 1993-ban kezdték el építeni Viczencz Ottó tervei alapján, és svájci emberek adományából épülhetett fel. Az alapító, Bali Katalin Kapisztrána nővér egy kolostort szeretett volna, mellette egy templommal, ennek nyomán valósulhatott meg a gyűjtés. Itt látható R. Törley Mária szobrászművész alkotása is, ami Flüe-i Szent Miklós búcsúzását ábrázolja remeteségbe vonulása előtt.

kozarmiskleny_templom.jpg(Fotó: miserend.hu)

4. Grábóci szerb ortodox templom és kolostor

A Tolna megyei Grábócot 1580 óta lakják szerb ortodox szerzetesek. Az eredeti kőtemplomot 1587-ben építették, azonban a 17. században, a 15 éves háború után nem sokkal a törökök feldúlták a falut, és megölték az itt élő szerzeteseket. A ma látható templomot az 1730-as években építették, és a kolostor újjáépítésével nagyjából egy időben, az 1780-as évek közepére fejeződött be a belső terek festése. A templom legfőbb dísze az ikonosztáz.

graboci_szerb_ortodox_templom.jpg(Fotó: szeki.hu és búcsújárás.hu)

5. Feldebrői Szent Márton-templom

A feldebrői templom története a 11. századig nyúlik vissza, itt találhatóak Magyarország legrégebbi freskói. Ez az 54 bizánci stílusú freskómaradvány az altemplomban látható. A román stílusú épület különlegessége, hogy ötvözi a keleti és nyugati keresztény építészet elemeit, és bár az építtetéséről nincsenek írott emlékek, feltételezhető, hogy királyi rangú volt a megbízó – mivel eredetileg az Aba nemzettség sírtemplomának készült, talán maga Aba Sámuel.

feldebroi_szent_marton_templom.jpg(Fotó: mindenamieger.blogspot.com)

6. Csengersimai református templom

Csengersimán szintén egy román stílusú templom magasodik a Szamos holtágából kialakított tó partján. Az épület feltehetően a 13. században épülhetett, és a 16. század óta református templom. A 18. században a tatárok felgyújtották, és bár már nem sokkal később elkezdődött az újjáépítés, műemléki helyreállítására csak az 1960-as évek óta fordítanak fokozott figyelmet. A helyreállítás több szakaszban zajlott, és 2000-ben fejeződött be.

csengersimai_reformatus_templom.jpg(Fotó: reformáció.mnl.hu)

7. Pasaréti téri Páduai Szent Antal-templom

Budapest II. kerületében található a modern magyar építészet egyik jelentős alkotása a Páduai Szent Antal-templom. A Rimanóczy Gyula által tervezett épületet 1934-ben szentelték fel, a homlokzaton Vilt Tibor, Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas, kiváló művész címmel kitüntetett szobrászművész alkotásai láthatóak. Külön érdekessége az épületnek, hogy az orgona csak sokkal később, 2001 és 2004 között került a templomba.

pasareti_templom.jpg(Fotó: pestbuda.hu)

8. Szalonnai református templom

A szalonnai református templom két korszak lenyomatát viseli. A régebbi rész egy egyhajós körtemplom, amit a 11. – mások szerint a 12-13. – században építettek. A 13. században aztán nagyrészt elbontották, mert kicsinek bizonyult, és román stílusban bővítették. Az átépítésekkor egy sekrestyével is megtoldották, ám ennek ma már csak az alapjai láthatóak. Megmaradtak viszont a rotunda belső falán található festmények, amik közül kettő az eredeti építés idejéből maradt fenn.

szalonna_templom.jpg(Fotó: kirándulástippek.hu)

9. Havas Boldogasszony-templom

Pécs egyik legszebb fekvésű temploma, amit az 1690-91-es pestisjárvány után avattak. Az épület már a kezdetek óta zarándokhely, 1844-ben XVI. Gergely pápa búcsúkiváltságot adományozott a templomnak a Mária-ünnepekre. A templomot 2016-17-ben felújították, mely során a külső falakat, ablakokat, tetőcserepeket, illetve a környéket is rendbe tették.

havas_boldogasszony_templom.jpg(Fotó: miserend.hu)

10. Hollóházi Szent László-templom

Hollóháza az ország legészakibb települése, különleges formájú, modern templomának építése az 1960-as években kezdődött, miután a porcelángyár bővítése miatt a barokk stílusú katolikus templomot lebontották. Érdekessége formájában rejlik, háromszög alakja kölcsönöz neki egyediséget.

hollohazi_szent_laszlo_templom.jpg(Fotó: dka.oszk.hu)

11. Hidegségi Szent András-templom

A templomot először egy 1272-es dokumentum említi, de a körtemplom már a 12. században állhatott. A község felett álló épület freskóit viszont egészen biztosan a 13. század közepén festették, ezek még ma is láthatóak annak ellenére, hogy a templomot többször átalakították és bővítették, még a 20. század elején is kapott egy új részt a befogadóképesség növelése miatt.

hidegsegi_szent_andras_templom.jpg(Fotó: hegykőplébánia.hu és turistautak.hu)

12. Csarodai templom

Az ország egyik legszebb és legismertebb középkori műemléke. Az Árpád-korban, a 13-14. század fordulóján épült templom falát az épülettel egyidős falképek díszítik. De a szentélynél található freskók is abban az időben kerültek oda. Amikor a templom a 16. században reformátussá vált, lemeszelték a falképeket, és népies motívumok kerültek a helyükre. Találni itt 18. századi mintákat is, a festett famennyezet 1777-ből való, illetve itt látható Rhédey Mihály epitáfiuma, vagyis sírfelirata is.

csaroda_templom.jpg(Fotó: magyarbarangoló.blogspot.com és kirándulástippek.hu)

13. Mádi Zsinagóga

225 éve, 1795-ben épült fel a mádi Zsinagóga, ami két borkereskedő közreműködésével és támogatásával valósult meg. A belső térben a barokk és a copf építészeti stílus keveredik, az épület nyugati felén alakították ki a nők imahelyét. A falakat és a mennyezetet gyönyörű, sárgás és barna motívumok díszítik. Az ezredfordulóra az épület állapota súlyosan leromlott, a ma látható templom a 2003-ban befejeződött helyreállítási munkálatok eredménye.

madi_zsinagoga.jpg(Fotó: mád.infó.hu)

14. Hévíz-Egregyi templom

Hévíz nemcsak egy kitűnő tófürdővel rendelkezik, hanem a külvárosban egy Árpád-kori templommal is, amit valamikor a 14. században építettek. Az Egregy temetőjében álló épület a török időkben megrongálódott, felújításakor – a 18. században – kerültek rá a külső és belső térben található díszítő motívumok. Bár a templom őrzi régi vonásait, még az 1900-as években is több átalakításon esett át, többek között a toronysisakot javították.

heviz-egregyi_templom.jpg(Fotó: kirándulástippek.hu)

15. Paksi Szentlélek-templom

Nem mindennapi látványt nyújt a paksi Szentlélek-templom, ami Makovecz Imre tervei alapján készült, stílusában ötvözi az ősi szimbólumokat, a magyar forma- és hitvilág jelképeit, valamint a keresztény hagyományokat. A templomot 1990-ben szentelték fel, paksi önkéntesek mintegy 3000 napon át dolgoztak az építésén.

paksi_szentlelek_templom.jpg(Fotó: paks.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://barangolasokteodorral.blog.hu/api/trackback/id/tr9415994072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása