Barangolások Teodorral

6 ma is álló szélmalom Magyarországon

2020. július 14. - Toncsi90

A szélmalmokról általában Hollandia jut eszébe az embereknek, az országot a facipők és szélmalmok hazájaként is emlegetik. Pedig nem kell Kinderdijkig utaznunk ilyen épületekért, hiszen Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendtek, még a 20. század fordulóján is épültek új malmok. Sajnos soknak azóta sérült a vitorlája, ledőltek, vagy éppen felújítás alatt állnak. Én most összegyűjtöttem 6 olyan szélmalmot, amik épségben állnak, és a mai napig látni lehet őket.

malmok1.jpg

1. Felsőszentiváni szélmalom, Felsőszentiván

A malom építésének pontos idejéről sajnos nem maradtak fent információk, az viszont egészen bizonyos, hogy a 20. század elején a Nagy Torma család birtokában volt. Az épület az 1950-es években már csak motoros meghajtással működött szélenergia helyett, és mivel az egyik átalakítás során pincét is építettek alá, idő kérdése volt csak, hogy mikor dől össze. 2010-ben be is következett a baj, azonban az önkormányzatnak hála 2020 júniusára befejeződött az újjáépítés, és ez a malom lett Magyarország egyetlen működő, őrlésbemutatóra is alkalmas ilyen építménye.

felsoszentivani_szelmalom.jpg(Fotó: hellovidék.hu)

2. Tési szélmalmok, Tés

A Helt- és az Ozi-féle szélmalmok a Táncsics utca 16. és 32. szám alatt állnak Tésen, és a község fő látványosságának számítanak. A Helt-féle malom építése az 1840-es évekre datálódik, míg az Ozi-féle jóval később, 1924-ben épült. Meglepő módon pont a Helt-malom van ma is működőképes állapotban, de mindkét épület látogatható.

tesi_szelmalmok.jpg(Fotó: csodálatosmagyarország.hu)

3. Pajkos-Szabó-féle szélmalom, Kiskunfélegyháza

A malmot 1860-ban építették, de végleges helyére, a Kiskun Múzeum kertjébe csak száz évvel később, 1962-ben került. Az alulhajtós típusú épület utolsó tulajdonosáról, Pajkos-Szabó Istvánról kapta a nevét, és még az áthelyezése előtt nem sokkal, 1960-ban is üzemelt. Bár műemlék jellegű védelem alatt áll, a folyamatosan fennálló vizesedés miatt a malom állapota egyre romlik.

pajkos_szabo-fele_szelmalom.jpg(Fotó: kárpátinfo.net)

4. Szentes-Dónáti (Csúcs-féle) szélmalom, Ópusztaszer

Az úgynevezett felülhajtós szélmalmot 1866-67-ben építtette Csúcs János gazda. A malom teteje elforgatható, így a vitorlákat szélirányba lehet állítani – az erős, rossz irányból érkező szél könnyen kárt is tehet bennük, a molnár dolga ennek kivédése. Az 1950-es években a malmot ipari műemlékké nyilvánították, a ’80-as évek közepén pedig áthelyezték az ópusztaszeri Emlékparkba, ahol ma is látható.

szentes_szelmalom.jpg(Fotó: műemlékem.hu)

5. Faragó-féle szélmalom, Szeged-Kiskundorozsma

Az eredeti szélmalom építése 1821-ben Czékus Andor és Benke István nevéhez fűződik, Fazekas György – akinek a nevét a malom viseli – csak 1900-ban vásárolta meg, és 49 évig használta. A malom Dankó Pista nótája nyomán lett híres: „Nem fúj a szél, ha nem forog a dorozsmai szélmalom”. 1970-ben viszont az épület összedőlt. 1974-re fejeződött be az újjáépítése, azóta dolgoznak a malom állapotának fenntartásán.

farago-fele_malom.jpg(Fotó: egykor.hu)

6. Komlósi-féle malom, Kunhegyes

A 2002-ben elkezdett malomrekonstrukciós program keretében elsőként az 1859 óta álló kunhegyesi malom felújításába kezdtek bele, ami a térség egyik legszebb szélmalma. 1970-ben le akarták bontani, hogy Szentendrére szállíthassák, azonban a település ezt megakadályozta. 2018-ban vált újra látogathatóvá.

komlosi_malom.jpg(Fotó: turistamagazin.hu)

+1 Szélmalom Csárda, Kecskemét

Kecskeméten található Magyarország egyetlen szélmalom csárdája. 1973-ban építették kizárólag vendéglátás céljára, a benne található malomszerkezet közel 200 éves. Kezdetben a vitorlákat szélirányba lehetett állítani, mára már rögzítésre kerültek. Étlapja főleg magyaros jellegű ételekből áll.

kecskemet_csarda_malom_1.jpg(Fotó: étterem.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://barangolasokteodorral.blog.hu/api/trackback/id/tr9916005462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kánikula 2020.07.21. 11:50:26

+ Bagimajor/Kengyel. felújítás alatt állt a tavasszal nem tudom azóta el készült-e.
süti beállítások módosítása